Søg På En Film/Serie

Hvilken boligtype skal jeg vælge?


Når man står for at skulle købe en bolig, opstår der mange spørgsmål. Et af dem er: Hvilken boligtype skal jeg vælge? Der er fordele og ulemper ved dem alle. Man kan vælge mellem ejerlejlighed, parcelhus, rækkehus eller andelsbolig. Andelsboligen vil, som tidligere anført, ikke blive behandlet i denne bog.

En ejerlejlighed er en selvstændig fast ejendom. Man ejer den lejlighed, man bor i, samt en andel af fællesejendommen (trappeopgange, kælder, ydermure, tag osv.). Til fællesejendommen hører også grunden. Hvor stor en andel af fællesejendommen man ejer afhænger af lejlighedens såkaldte fordelingstal. Fordelingstallet bruges også til at bestemme hvor stor en del af fællesomkostningerne, den pågældende lejlighed skal betale. Ejerlejligheden har den fordel, at der ikke er meget vedligeholdelse forbundet med at eje den. Ejeren er normalt kun ansvarlig for den indvendige vedligeholdelse, mens den udvendige vedligeholdelse påhviler ejerforeningen. Det samme gør vedligeholdelse og renholdelse af grunden. Er man ikke til havearbejde, og kan man affinde sig med de gener, der af og til er, når man bor så tæt på naboer og under-/ overboer – f.eks. musikstøj, trinstøj, lugt m.v. – så er en ejerlejlighed et godt valg. Se i øvrigt om ejerlejligheder i kap. 3.10.

Hvis man ikke vil acceptere sådanne gener, bør man vælge fritliggende parcelhus/villa. Her er der normalt god afstand til naboerne og dermed mindre gener. Der vil normalt også være en have, som kan være til stor glæde, ikke mindst, hvis man har børn.. Der er mange andre fordele ved parcelhuset/villaen. Hvis huset bliver for småt med årene (familieudvidelse), kan man bygge til. Man kan bygge sig en garage eller et hobbyværksted, anlægge en swimmingpool m.v. Haven skal dog passes og husets vedligeholdelse har man selv ansvaret for.

Antallet af rum behøver ikke altid at hænge sammen med størrelsen af huset. Det afhænger meget af indretningen. I visse huse bruges meget plads til fordelergange, i andre huse er det meget beskedent, hvad der bruges af plads hertil.
En ”mellemting” mellem huset og lejligheden er rækkehuset. Her er haven typisk mindre og dermed mere overkommelig, Huset er bygget sammen med nabohusene, og dermed er muligheden for støjgener til stede. Vedligeholdelsesmæssigt er det stort set på niveau med parcelhuset/villaen. Bortset fra enderækkehusene er det en ulempe, at man ikke kan gå rundt om huset, ikke mindst når græsslåmaskinen og andre redskaber skal fra forhaven til baghaven eller omvendt.
Der kan selvfølgelig siges meget mere om de enkelte boligtyper, men det kommer længere fremme i bogen. Jeg har blot indledningsvis ville henlede opmærksomheden på, at dette er et af de første spørgsmål, der skal afklares, inden boligjagten begynder. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar